Wanneer met pensioen als je alles zelf wilt doen

In m’n vorige paar blogs heb ik een beetje een sprongetje gemaakt naar een ander verhaal. Eerder ging ik vooral in op m’n dyscalculie en onvermogen om te kunnen rekenen. Ik schetste de situaties die ik hierdoor regelmatig tegen kom. De gênante momenten als blijkt dat je als volwassen niet kunt rekenen. M’n pensioenadviseur waar ik echt niet mee zonder kan en alles voor me uitzoekt, van wanneer met pensioen mogelijk is voor me tot heel gedetailleerd bijhouden hoeveel geld ik straks over houd voor m’n kids. Ik heb wel 8 financiële adviseurs, allemaal met een eigen taak.

Geen cent waarvan ik niet weet waar die heen gaat hoor! Misschien is het gek genoeg juist een voordeel dat ik weinig van cijfers begrijp. Juist als je iets moeilijk vindt om te begrijpen, maar je weet tegelijkertijd dat het heel belangrijk is, dan ga je vaak er extra je best voor doen. Je kunt immers niet inschatten, wat andere menen wel kunnen (in dit geval de mensen die wél goed kunnen rekenen en met cijfers om kunnen gaan).

En omdat je geen inschattingen kunt maken, zul je alles precies tot na de komma letterlijk moeten weten. Niet omdat je een krent bent of een perfectionist, maar gewoon omdat je er anders echt geen bal van begrijpt. Want begrijpen doe je het sowieso al niet. Mijn financiële adviseurs zijn dan ook mensen met heel heelheel veel geduld. Maar dat mag ook wel met het loon dat ze uitbetaald krijgen door mij hoor. Ach en daarom klagen ze dus ook niet haha.financial-advisor-couple

Verder heb ik t ook over gezondheid gehad, dat je beter niet al te veel stress kunt hebben, omdat dat écht funest is voor je gezondheid en kunnen. Deze fout maken echter helaas de meeste ondernemers maar al te vaak. Daarom adviseer ik keer op keer: uitbesteden! Het zijn heel goede investeringen, ook al kosten ze wat. Het zijn namelijk investeringen in jezelf. En wie op de wereld is nou belangijker dan jezelf? Precies. Deze fout heb ik dan uiteraard ook zelf gemaakt in t begin.

Ik wilde liever niet dat men wist dat ik dyscalculie had, want ik was bang dat bedrijven me dan niet serieus meer zouden nemen. En dus spendeerde ik veel van m’n tijd aan die cijfertjes. En ook dan maakte ik nog wel fouten. Ik durfde gewoon geen adviseurs in de arm te nemen die alles wilden doen voor me. Ergens had ik namelijk ook wel de angst dat ze misbruik zouden maken van m’n onvermogen te kunnen checken of ze alles wel eerlijk deden. Nou dat is me duur komen te staan deze eigenwijsheid. In m’n volgende blog zal ik vertellen waarom.

Hoe ik pensioenadviseur werd –En nu begint het dan eindelijk echt

Alles had ik voor mezelf op een rijtje gezet. Met Henk (collega pensioenadviseur) gepraat, met mijn kinderen gesproken en toen zelf het internet afgestruind naar een voor mij geschikte pensioenadviseur opleiding. Toen ik de perfecte opleiding had gevonden, heb ik direct alle informatie en folders erover besteld. Ik had namelijk een opleiding gevonden waarbij je als accountant tot pensioenadviseur opgeleid kon worden.

Oftewel: een speciale opleiding voor pensioenadviseurs. Daarna ben ik met mijn werkgever gaan praten hierover en zij was meteen enthousiast. Ze gunde het me van harte en ook zij zag er de voordelen van in. Ik kon dan 2 functies gaan combineren, die van accountant en die van pensioenadviseur. Alles kan ik dan zelf. Pensioen regelen en de financiële overige zaken regelen die nodig zijn. Dit scheelt ook voor mijn werkgever tijd, geld en administratie.financial-advisor-BE2

En vorige maand ben ik dan echt begonnen. Ik voel me weer een student op deze manier. Geweldig dat ik dit nog mag meemaken. En natuurlijk ook nooit gedacht dat ik ooit weer in de collegebanken terecht zou komen op latere leeftijd. Nou ja, collegebanken zijn het niet echt. Ik volg de opleiding nu in het weekend samen met een club andere accountants. Ik heb definitief voor de weekendstudie gekozen, omdat het me wel erg zwaar leek om na m’n reguliere werk meteen door te gaan naar college. Een beetje toomuch als je het mij vraagt.

Nu kan ik zaterdag rustig op m’n gemak studeren en er alle tijd voor nemen. Op die manier veroorzaakt het ook geen stress en voelt het veel minder als ‘moeten’. Na college gaan ik en mijn medestudenten vaak nog even een broodje eten bij een lunchzaak om de hoek. Thuisgekomen ga ik nog wat studeren, omdat de leerstof nog vers in het geheugen zit. Het leuke is nu dat je merkt dat je steeds meer sprongen vooruit maakt in je kennis.

Als klanten dan weer met vragen over hun pensioen komen aanzetten, dan hoef ik ze steeds minder vaak door te sturen naar Henk. Ja, natuurlijk moet dat nog wel regelmatig, maar ik vind dat ik na 1 maand al aardig wat geleerd heb. Ik ben zodoende erg blij dat ik deze beslissing genomen heb en ik raad de mensen die zichzelf in mijn verhaal herkennen dan ook zeker aan om een opleiding pensioenadviseur te overwegen!

 

Afscheid groep 8 met een gedicht van de juf

Afscheid met een gedicht van de juf
De juf van groep 8 heeft jou zien groeien van basisschool kind naar brugklasser. Daarom maken juffen vaak een groep 8 gedicht over hun leerlingen. Waar zijn ze goed in en waar moeten ze op gaan letten op de middelbare school. Hierdoor wil de juf jou nog een handje helpen bij het grote avontuur dat “middelbare school”. Op de middelbare school heb je voor elk vak een andere juf.page_234345

Dit is erg leuk omdat je er dan in 1 keer een heleboel juffen en meesters bij krijgt. Het is ook wel even wennen omdat de juffen en meesters langer de tijd nodig hebben om je te leren kennen. Daarom krijg je daar een vaste mentor. Dit is eigenlijk net jouw groep 8 juf. Je kunt een mentor alles vragen en de mentor helpt jou als er problemen zijn.

Veel plezier op de middelbare school!
Het afscheid van de basisschool is een mijlpaal in de geschiedenis van jouw schoolleven. Na het afscheid begint jouw vakantie en daarna begin je aan een heel nieuw avontuur, namelijk overleven op de middelbare school. Voor iedereen is de middelbare school best een beetje spannend, maar het is ook erg leuk. Op de middelbare school leer je jezelf beter kennen en ga je kiezen wie je wilt zijn en wat je wilt worden.

Je gaat van de oudste groep van de basisschool naar de jongste groep van de middelbare school en dit is best even wennen. Je zit elke les in een ander lokaal en krijgt les volgens een rooster. Een rooster betekent dat jouw dag er telkens anders uit ziet. Je hebt niet meer de hele week dezelfde tijden. Soms heb je een middagje vrij en dan kun je lekker eerder naar huis. Tussenuren zijn er ook, dan heb je eigenlijk een hele lange pauze tussen de lessen door.

Je kunt dan leren of je tijd gebruiken om vrienden te maken in jouw nieuwe klas. Voor de afscheidsmusical van groep 8 zul je vast een hele hoop moeten knutselen aan decorstukken. Knutselen doen ze ook nog steeds op de middelbare school, maar hier noemen ze het handvaardigheid. Voor elk vak heb je een ander lokaal waardoor je materialen kunt gebruiken die er op de basisschool niet waren. Zo kun je bijvoorbeeld scheikundeproefjes doen. Heel veel plezier gewenst op de middelbare school en ik ben benieuwd wat jij later zult worden.

Lamelparket geleverd bij verkeerde adres

Op vluchthavens is het dagelijks natuurlijk hartstikke druk met ontzettend veel bezoekers. Alle bagage moet natuurlijk naar de vliegtuigen gebracht worden en bij aankomst weer op de juiste lopende band worden gezet.Dit vergt natuurlijk goede oplettendheid onder het luchthaven personeel.

Het komt dan ook wel eens voor dat er koffers of andere transportgoederen verkeerd worden afgeleverd. Dit is zeer storend voor mensen of leveringen die internationaal worden verzonden. Mijn buurman heeft vorig jaar meegemaakt dat zijn bagage verkeerd was verzonden.

Ze gingen op vakantie naar Mallorca in Spanje. Met het hele gezin vertrokken zij vanaf schiphol. Bij het inchecken zette mijn buurman de koffers op de loopband die aangewezen werd door de receptioniste. De koffers waren in orde en kwamen gemakkelijk door de weegschaal test heen.Ze mochten 20 kilo meenemen en de koffer bedroeg 18,5 kilo aan kleding.

Een enkele uren later zaten zij in het vliegveld naar Mallorca. Zijn vrouw had vliegangst en de kinderen waren nogal onrustig. De reis moest dus niet veel langer duren. Na 2,5 uur vliegen liepen zij de aankomsthal binnen. De kinderen haalde nog een ijsje en mijn buurvrouw ging wachten op de koffers. Na een uur waren de koffers er nog niet en ging de buurvrouw contact zoeken met een luchthaven medewerker.

Met haar telefoon belde ze naar het bagagepersoneel en die vertelde dat er geen koffers meer in de kar zaten. Daar stonden ze dan zonder bagage  in Mallorca. Zonder enige schone kleren of een oplader van een telefoon gingen zij naar het appartement. 3 dagen later werden de koffers teruggestuurd nadat ze gevonden waren in de bagage van een vlucht naar Peru.

Niet alleen mijn buurman heeft pech gehad met de levering van zijn Bagage. Een van de grootste vloeren en tapijten handelaren uit de achterhoek had 2 internationale zendingen verstuurd naar China en Nepal. De zending bevatte lamelparket van wel 15m3.

Het was speciaal ingepakt en verzonden met track and trace code. Na 3 weken kreeg hij een boze email van de klant dat het pakketje nog niet was aangekomen. Na contact met de vliegmaatschappij bleek dat ook het lamelparket verkeerd was ingeladen bij het laadruim van het vliegtuig.Hardwood-Floors-web

De vliegtuig maatschappij heeft om het goed te maken de reiskosten vergoed. De consument hoefde dus minder te betalen voor de vloer en was uiteindelijk zeer tevreden met de oplossing. De vloer lag uiteindelijk na 4 weken netjes op zijn plaats in China en Nepal.

Kantoormeubilair kopen met het hele gezin

Soms loop je wel eens door een woonboulevard met je gezin. Het is dan niet gewoon even shoppen, maar het is tegenwoordig gewoon een heus uitstapje. Vooral voor vrouwen, zo blijkt. Ik zou met mijn gezin even gaan kijken naar nieuw kantoormeubilair voor een nieuwe kantoorinrichting . Mijn kantoor kan namelijk wel wat nieuwe meubels gebruiken.

Nou, het ‘even rondkijken en oriënteren’ bleek veel meer dan dat te worden. ’s Morgens was het al een drukte van jewelste bij ons thuis. Om 7 uur moest iedereen opstaan. Boterhammen werden gesmeerd, een schema werd gemaakt voor wie wanneer onder de douche mocht. Ik zat aan tafel met mijn kop koffie en krantje en sloeg het vol verbazing allemaal gade. Wat een drukte om niets. We gaan gewoon even rondkijken voor een nieuwe kantoorinrichting. Het is geen uitje naar de dierentuin of pretpark….Mijn vrouw ziet dat anders. Dat blijkt. Zelfs mijn kinderen verheugden zich erop. Het zal wel.images (6)

 

Toen de hele meute eenmaal aan was gekleed en gevoederd, konden we dan eindelijk op weg naar het winkelcentrum. Halverwege riep één van mijn kinderen ‘Stop!’. We stopten en wat bleek: ze was haar knuffel vergeten. En die moest ‘écht mee hoor’. ‘Hebben ze geen knuffels bij die winkels dan? Ik koop wel een nieuwe voor je’. Ik werd aangekeken alsof ik van een andere planeet was: dat ik dat überhaupt voorstelde. Tuurlijk is dat geen optie. Goed, rechtsomkeert dan maar. Weer thuis aangekomen de knuffel gepakt.

 

Gelukkig, we konden nu écht weg. Inmiddels waren we al meer dan een uur verder dan gepland. Na de file, die ik had willen voorkomen door op het perfecte tijdstip te vertrekken, kwamen we bij het winkelcentrum aan. Gelukkig was er nog een mooi parkeerplekje. Eenmaal binnen wilde ik graag meteen naar het kantoormeubilair snellen. Helaas werd dat voorkomen door mijn zoon die riep: ‘Pap, mam, ik heb weer honger!’.

Ik zei dat hij dan nog maar even geduld moest hebben, dat het nog geen lunchtijd was. Maar mijn dochter begon ook al: ‘Mam, pap, maar ik heb dorst!’. In de verte zag ik al dat mooie kantoormeubilair dat naar me lonkte. Het riep me om het te gaan bekijken en aan te raken. Te dagdromen waar ik al die mooie meubels neer zou kunnen zetten. Nee, de sandwiches met kaas en honing hadden voorrang.

Goed, na 20 minuten in de rij te hebben gestaan en 20 minuten hebben gegeten, was het dan eindelijk zo ver. Ik legde het plateau met de borden en kopjes in het daarvoor bestemde rek, en voordat mijn gezin het nog in de gaten had, was ik stilletjes weggeslopen. In één rechte lijn naar het kantoormeubilair. Genieten van alle prachtige meubels. Mijn gezin? Ach, die vinden me straks wel als ik op mijn nieuwe bureaustoel achter mijn nieuwe bureau zit.

Wk voetbal

Het hele land is er mee bezig en de voorbereidingen zijn in volle gang. Het wk voetbal begint eind deze week al. In onze stad Ede willen wij zo centraal mogelijk een groot scherm ophangen om zo alle mensen te kunnen laten kijken in de stad met elkaar om een goede sfeer te creeeren. Naast de goede sfeer is het voor horeca ondernemers zeer aantrekkelijk.
Zij betalen naar goed advies van hun onafhankelijk financieel adviseur een gedeelte mee voor het scherm en mogen inruil daarvoor een buitenbar op het plein neerzetten.
Door de prijzen gelijk te houden blijft het eerlijke concurrentie. Als de een bier voor 2,80 verkoopt en de andere bar expres het bier 1,50 gaat houden is het een oneerlijke strijd. Daarom word vooraf ook door een onafhankelijk financieel adviseur de bierprijs bepaald. Door veel te verkopen kan je eenvoudig de prijs van het televisiescherm terugbetalen.financial adviser
Het scherm brengt mensen samen en laat mensen bij elkaar komen. In Arnhem doen ze dit al jaren en dit zorgt voor mooie of mindere mooie momenten.
Naast het wk scherm hebben wij de hele kroeg versiert in het oranje. Door een goed gesprek met onze onafhankelijk financieel adviseur hebben wij goedkoop versier artikelen kunnen kopen en onze kroeg omgetoverd tot een feestelijk Wk paradijs.
Daarnaast hebben we dit jaar een wk poule die je mag invullen. De kosten voor het meedoen aan deze poule bedragen 15 euro. Inruil hiervoor krijg je een echt wk pak en een kans op de hoofdprijs een avond lang gratis bierdrinken in de kroeg. Deze actie konden wij verstrekken aangezien wij volgens onze onafhankelijk financieel adviseur teveel bier hadden ingekocht. De prijzen en de winnaars komen gelijk na de finale op het podium in de kroeg. Zorg er dus voor dat je er bij bent a.s. vrijdag in Ede op het plein.